Види бази даних

Реляційна база даних – це цифрова база даних, заснована на реляційній моделі даних. Програмною системою, що використовується для підтримки реляційних баз даних, є система управління реляційними базами даних (RDBMS). У багатьох реляційних системах баз даних є можливість використання SQL (Структурована мова запитів) для запитів і підтримки бази даних. Реляційна модель впорядковує дані в одну або кілька таблиць (або “відносин”) стовпців і рядків, з унікальним ключем, що ідентифікує кожен рядок. Кожен рядок таблиці має свій унікальний ключ. Рядки в таблиці можна пов’язати з рядками в інших таблицях, додавши стовпчик для унікального ключа зв’язаного рядка (такі стовпці відомі як зовнішні ключі). Більшість фізичних реалізацій мають унікальний первинний ключ (ПК) для кожного рядка таблиці.

Primary keys в базі даних використовуються для визначення взаємозв’язків між таблицями. Коли PK переходить на іншу таблицю, вона стає foreign key в іншій таблиці. Коли кожна комірка може містити лише одне значення, а PK переходить у звичайну таблицю сутності, ця модель дизайну може представляти або співвідношення one-to-one, або one-to-many. Більшість конструкцій реляційних баз даних вирішують many-to-many, створюючи додаткову таблицю, що містить PK з обох інших таблиць. Index – це один із способів забезпечення швидшого доступу до даних.

База даних NoSQL (“не SQL” або “нереляційну”) надає механізм зберігання та пошуку даних, який моделюється іншими засобами, ніж табличні відносини, використовувані в реляційних базах даних.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *